برگزاری رویدادهای نمایشگاهی در مراکز استانها علاوه بر شکوفایی اقتصاد آن استان، مسیری هموار برای دستیابی فعالین و متخصصین به آخرین تکنولوژیها و محصولات صنایع مختلف و بهرهگیری از آنها در مسیر رشد و پیشرفت کشور است.
با توجه به پهناوری کشور عزیزمان ایران و فاصله بسیاری از استانها از پایتخت که بازدید از نمایشگاهها را در تهران دشوار میسازد، همچنین نیاز بهروزرسانی اطلاعات صاحبان صنایع در حوزههایی مانند تجهیزات پزشکی و سلامت، کشاورزی، صنعت مرغداری و دامپروری، خدمات شهری و سایر بخشها، برگزاری نمایشگاههای تخصصی در استانهای مختلف میتواند راهگشا باشد.
با همکاری سازمان توسعه تجارت ایران، ادارات صمت استانها و مراکز نمایشگاهی، هر سال تقویمی مشخص برای هر استان تدوین شده و پس از تصویب در کارگروه استانی، جهت رفع همپوشانی عناوین و اخذ مجوز نهایی به سازمان توسعه تجارت ارسال میشود. در سالهای گذشته، بهرغم تلاشهای صورتگرفته، شاهد تداخل عناوین نمایشگاهی بودهایم که بعضاً با تغییر تاریخهای غیرمنتظره از سوی نمایشگاه بینالمللی تهران، نظم تقویم مرجع نمایشگاهی کشور را برهم میزد و موجب اخلال در تکمیل ظرفیت و اجرای برخی عناوین نمایشگاهی در مراکز استان میشد.
دشواری برگزاری رویدادها در مراکز استان بسیار زیاد است. بهعنوان مثال، در تهران هنگام اعلام فراخوان ثبتنام نمایشگاههای تخصصی، بزرگترین چالش برگزارکننده، جانمایی تمامی متقاضیان است که معمولاً بهطور کامل تحقق نمییابد. اما در مراکز استان، برای جانمایی حتی ۱۰ درصد از حجم همان عنوان نمایشگاهی در تهران، نیاز به ماهها تلاش و اطلاعرسانی است. این مسئله باعث شده که در برخی موارد، برگزاری رویدادها در مراکز استان با دشواریهای دوچندانی روبهرو شود و ایجاد فاصله زمانی نامناسب منجر به شکست نمایشگاههای استانی گردد.
یکی دیگر از چالشهای نمایشگاههای استانی، واگذاری عناوین به مجریان فاقد صلاحیت بود که این موضوع با هماهنگی انجمنها و سازمان توسعه تجارت ایران در حال حلوفصل است.
در ماههای اخیر، با توجه به هماهنگیهای صورتگرفته بین سازمان توسعه تجارت، انجمن نمایشگاههای ایران (سایتداران) و انجمن برگزارکنندگان نمایشگاههای بینالمللی ایران، تلاش شده است مشکلات برگزارکنندگان در مراکز نمایشگاهی استانها به حداقل برسد. مهمترین اقدام در این راستا، ایجاد سامانهای برای مدیریت رویدادها است که در حال تکمیل بوده و وظیفه تعیین رتبه و صدور مجوزها را بر عهده خواهد داشت. این سامانه در فازهای مختلف (بینالمللی، خارجی، تخصصی و ملی) به بهرهبرداری خواهد رسید.
در پایان، امیدوارم با تعامل و همافزایی هرچه بیشتر میان انجمنهای مرتبط، سازمان توسعه تجارت و سایر ارگانها و سازمانهای ذیربط، بتوانیم گامی در جهت اعتلای صنعت نمایشگاهی کشور برداشته و توسعه صادرات غیرنفتی را سرعت بخشیم.