تیم پلتفرم «۱۰۱» به کارگردانی محمدعلی فاموری، به عنوان تنها تیم هنر دیجیتال از ایران و غرب آسیا در نمایشگاه جهانی اکسپو ۲۰۲۵ اوساکا-کانسای ژاپن در بخش پروجکشن مپینگ، شرکت میکند.
این گروه با مپینگ پروجکشن «قلمروهای بینهایت» (Infinite Realms) در برنامه «شاینینگ هت» همراه با غولهای جهانی هنر دیجیتال، مانند مکسین ۱۰سیتی، ایویا انیمیشن و میچییوکی ایشیتا حضور خواهد یافت و این نمادی از افق تازه هنرمندان ایرانی برای همکاریهای بینالمللی در عرصه فناوری کدهای خلاقه در تولید هنرهای دیجیتال است.
«قلمروهای بینهایت» اثری نوآورانه و تلفیقی از هنر جنریتیو کدینگ، صداهای immersive و فناوری مپینگ، حاصل همکاری و تخیل جمعی به کارگردانی محمدعلی فاموری، کد خلاقه (جنریتیو آرت) آرش معصوم، موسیقی و صداگذاری احسان مسعودیان و رضا فاموری است که خوانشی نمادین از هندسه فراکتال در جهانهای موازی را نمایش میدهد و سعی دارد در اکسپو 2025 ژاپن گفت و گویی بین هنر دیجیتال و معماری را ارایه کند.
این اثر از ۱۴ آوریل ۲۰۲۵ (۱۹:۵۵ تا ۲۰:۴۰ به وقت ژاپن) تا ۱۴جولای ۲۰۲۵ (25 فروردین تا 23 تیرماه 1404) به صورت زنده از محل برگزاری اکسپو پخش میشود.
چگونگی شکلگیری «پلتفرم۱۰۱»
محمدعلی فاموری مدیر نهاد هنری پلتفرم «۱۰۱» درباره شکل گیری این پلتفرم اظهارداشت: من به عنوان هنرمند دیجیتال شناخته میشوم و نخستین نمایشگاه نقاشی دیجیتال «منطقه هیپنوتیک» را به صورت انفرادی سال ۱۳۹۵ در گالری سیحون برپا کردم، در جریان فعالیت حرفهای قصد داشتم در گونه هنرهای دیجیتال وویدئوآرت فعالیت کنم اما متاسفانه هیچ زیرساختی در نهادهای این حوزه وجود نداشت.
پلتفرم «۱۰۱» در اکسپو 2025 ژاپن
فاموری درباره حضور پلتفرم «۱۰۱» در اکسپو ۲۰۲۵ ژاپن گفت: طی فراخوان عمومی اکسپوی اوساکا–کانسای با عنوان «طراحی جامعه آینده برای زندگی ما»، در راستای موضوع اصلی طرح پروجکت مپینگ «قلمروی بینهایت» ارسال کردیم که پذیرفته شد و قرار بر این شد در یکی سازه های نمادین اوساکا به نام کلاه درخشان «Shining Hat» به نمایش گذاشته شود.
این هنرمند افزود: «قلمروی بینهایت» به ذات وهندسه فراکتالی در ابعاد موازی و ناشناخته اشاره میکند، این هندسه در همه ابعاد بینهایت وجود دارد، این اثر به کارگردانی من، کد خلاقه (جنریتیو آرت) آرش معصوم تولید شده است، یعنی تمام تصویر براساس کدهای خلاقه پدید آمده و در نرمافزار تاچ دیزاینر (TouchDesigner) طراحی شده است، آهنگسازی و صداگذاری این اثر برعهده احسان مسعودیان ورضا فاموری بوده است.
وی بیان کرد: پلتفرم «۱۰۱» تنها تیم هنر دیجیتال از ایران و غرب آسیا در میان ۶۸ کشور حاضر دربرنامه پروجکت مپینگ اکسپو ۲۰۲۵ ژاپن به عنوان پیشرفتهترین رویداد تولید و نمایش تصویر در حوزه هنرهای دیجیتال حضور دارد وقرار است «قلمروی بینهایت» در زمان برگزاری اکسپو از 13 اوریل تا ۱۴ جولای در چندین نوبت در بنای نمادین کلاه درخشان (Shining Hat) اوساکا نمایش داده میشود.
فاموری، هدف از حضور در پلتفرم «۱۰۱» را دستیابی به فرصتی برای نمایش و بازنمایشی از هنر دیجیتال ایرانی عنوان کرد و گفت: امیدواریم با حضور در این رویداد بتوانیم تکنولوژی و مسیری که از خلق اثر هنری در ایران شکل گرفته و به صورت سیستماتیک پیش میرود را ارایه کنیم.
مدیر پلتفرم «۱۰۱» افزود: بعضی از گالریهای ایرانی هنر معاصر را در سطح جهانی ارایه میکنند اما غالبا درگیر مدیومهای سنتی هستند، نقاشی یا مجسمه یا هر نوع مدیوم سنتی دیگر را ارایه می کنیم و به دلیل نبود زیرساخت اقتصادی در گالریها و حراجهای هنری، گالریها به هنرهای دیجیتال توجهی نمیکنند و به عنوان سفیران هنری، این هنر را به سایر کشورها معرفی نمیکنند.
فاموری بیان کرد: پیشبینی میکنم حضور پلتفرم «۱۰۱» در اکسپو 2025 ژاپن، باب جدیدی را برای معرفی هنر ایران در حوزه پروژکت مپینگ، ویدئوآرت وهنرهای دیجیتال و ایمرسیو آرت در جهان باشد و بتوانیم سفیر جدیدی برای نمایش دادن هنر ایران به جهان باشیم و نقشی جدید در دیپلماسی هنر ایفا کنیم.
طی یکصد و شصت و چهارمین جلسه مجمع عمومی دفتر اکسپوهای جهانی (BIE) از 22 تا 23 نوامبر 2018 (1 تا 2 آذر 1397) سه کشور کاندیدای اکسپو 2025 پروژههای خود را برای آخرین بار ارائه دادند و سپس رأیگیری انجام شد و در نهایت کشور ژاپن با موضوع «طراحی جامعه آینده برای زندگی بشر» انتخاب شد.
این رویداد به مدت 184 روز از 13 آوریل تا 13 اکتبر 2025 (24 فروردین تا 21 مهر 1404) در یک جزیره (دستساز بشر) یومشیما (Yumeshima Island) واقع در خلیج اوزاکا (اوساکا)، در ایالت کانسای ژاپن برگزار میشود.
منبع: ایرنا